Tvrdý alkohol mi moc nechutná, ale slivovici si dám ráda. A dobrou slivovici si dám o to raději. A protože ne vždy jsou po ruce „domácí zdroje“ narazila jsem před několika lety na produkty menší rodinné firmy od Uherského Hradiště. Způsob, jakým pracují a budují svoji firmu i značku, je mi blízký. Minulý týden jsem na facebooku narazila na novoroční článek jednoho ze spolumajitelů. V článku hodnotil uplynulý rok, který byl pro ně z řady důvodů hodně zlomový.
Extrémně úrodný rok na suroviny, obrovský zájem o některé z jejich speciálních produktů, nedostatek lidí a s tím související neskutečné fyzické i psychické pracovní nasazení, které způsobilo zdravotní problémy nejednomu členovi rodiny. A také jeden závazek pro rok letošní. Zpomalit. Dovolit si hlídat si i svoje vlastní potřeby a dovolit si odpočívat. Dovolit si i to, že pokud budou mít výpadek v některém z produktů, tak ten produkt nebude nějakou dobu k dispozici.
Neznamená to, že by chtěli dělat svoji práci hůř nebo méně kvalitně. Naopak. Potřebují dostatek sil na to, aby mohli dělat svoji práci stejně kvalitně jako doposud, a aby je stále bavila.
Věřím, že nám všem občas neuškodí zpomalit a udělat si čas na to opravdu důležité.
Šárka Sonnková